Jadalnia. Wskazówki aranżacyjne.

Jadalnia to jedno z najważniejszych miejsc w naszym mieszkaniu lub domu. To miejsce rodzinnych spotkań, wspólnego przebywania razem. W dzisiejszym zabieganym świecie choć w tym jednym miejscu mamy szansę zatrzymać się na chwilkę w trakcie domowego obiadu czy kolacji. Jadalnia wymaga więc szczególnej uwagi, jeżeli chodzi o aranżację wnętrza. Jakie kwestie są najważniejsze podczas tworzenia tej rodzinnej przestrzeni?



 

W którym momencie urządzać jadalnię?

W wszystko zależy od tego czy jest to pomieszczenie całkowicie samodzielne, część otwartej przestrzeni, a może kącik zagospodarowany w dużej kuchni. Coraz częściej spotykanym rozwiązaniem aranżacyjnym jest salon połączony z kuchnią. Jadalnia znajduje się wówczas gdzieś na pograniczu tych dwóch pomieszczeń. Oczywistym jest, że w takiej sytuacji najlepiej urządzać ją w tym momencie, w którym urządzamy kuchnię z salonem. Możemy wówczas zadbać o to, aby te trzy pomieszczenia miały pewne wspólne cechy, podobny styl, czy jednolitą kolorystykę. Taka spójność daje wrażenie harmonijnej całości. Dzisiaj jadalnia jako oddzielny pokój spotykana jest rzadko, zazwyczaj w naprawdę dużych domach. Wówczas możemy pozwolić sobie na całkowitą dowolność aranżacyjną i stworzyć to miejsce od podstaw zupełnie niezależnie od innych pomieszczeń. Jeżeli jadalnia znajduje się w kuchni, jako wydzielona w niej strefa, jej aranżacja powinna nawiązywać stylistycznie do pomieszczenia, do którego przynależy. Oczywiście nie musimy trzymać się ściśle jednego stylu. Bardzo ciekawie może wyglądać np. wiekowy stół na tle nowoczesnej kuchni, czy nowoczesne krzesła w otoczeniu stylizowanych mebli. Musimy jednak znaleźć pewien punkt wspólny. Może to być np. jednolita kolorystyka. Dlatego dobrze jest urządzać jadalnię razem z pomieszczeniem, do którego będzie przynależeć. Jeżeli np brakuje nam funduszy, aby móc urządzić oba wnętrza jednocześnie, możemy przynajmniej jadalnię dokładnie zaplanować.

Na co zwrócić uwagę urządzając jadalnię?

Zadbajmy przede wszystkim o wygodę tego pomieszczenia. Dostosujmy wielkość stołu i krzeseł zarówno do przestrzeni, którą dysponujemy, jaki do liczby osób, które mają przy stole zasiadać. Weźmy pod uwagę, że osoby siedzące przy stole powinny mieć co najmniej 80 cm potrzebne do odsunięcia krzesła podczas siadania lub wstawania od stołu. jeżeli pod stołem znajduje się dywan, to powinien być on na tyle duży, aby nie zaczepiać nogami odsuniętego krzesła o końcówki dywanu. Niezwykle istotnym elementem wyposażenia jadalni jest odpowiednie oświetlenie. Najlepszym rozwiązaniem jest lampa umieszczona nad stołem. W przypadku długiego stołu, możemy wykorzystać kilka mniejszych lamp. Chodzi przede wszystkim o to, aby stół był oświetlony równomiernie. Najbardziej sprawdza się światło o ciepłej barwie. Warto wiedzieć, że potrawy w takim świetle wyglądają dużo bardziej naturalnie i smacznie. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest umieszczenie w pobliżu stołu komody na zastawę stołową, szkło, obrusy i serwetki. Nie musimy wówczas biegać do kuchennych szafek, aby nakryć do stołu.